Mehmet Selin Sağdıç
Mim Sanatçısı ve Eğitmeni
“Nedir pantomim? Bilinenin aksine ruhu ve felsefesi olan hareketler toplamı diyebilir miyiz? Bu ilk bakışta anlamsız ve sıradan gözükebilir. Mim sanatı sahne üzerinde yapılan her serüvenin bir hayale ve gerçeğe bürünebilme hikayesidir.”
1980 yılında Mersin’de doğdu. Lise yıllarında tiyatro sanatıyla tanıştı. 2002 yılında Trakya Üniversitesi’nde bir avuç idealist düşünen insanla birlikte kurdukları, Görsel ve Sahne Sanatları Topluluğu’nun ilk tiyatro oyununu yönetti. Trakya genelinde turneler yaptı. Çeşitli oyunlarda oynayarak pantomim sanatına yaklaşan beden kullanımları sergiledi.
2005 yılında Kıbrıs’ta bulunduğu sırada pantomim sanatıyla tanıştı. Pantomim stil ve teknikleri öğrenmeye başladı. Güzelyurt Sanat Festivali’nde “Empati Savaş” adlı ilk pantomim gösterisini sergiledi. Aynı oyunu Barışa Rock Festivali’nde oynadı.
Daha sonra tiyatro eleştirmeni Derya Sağlam’la birlikte Derme Tiyatro’yu kurarak çocuk tiyatrosu alanında çalışmalar yapmaya başladı.
2010 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı’nda öğrenim gördüğü sırada Vecihi Ofluoğlu yönetiminde klasik pantomim tekniklerini akademik düzeyde öğrenerek subjektif mim, lirik ve gerçeküstücü (sürreal) mim stili üzerine yoğunlaşmaya başladı. Pantomim oyunlarını bu alanda sergilemeye devam etti. Çeşitli televizyon dizileri, festival, tiyatro oyunları, kliplerlerde pantomim performansları gerçekleştirdi.
Pantomim sanatı alanında yetişmiş yerli ve yabancı mim sanatçılarından atölyeler aldı.
Günümüzde tam anlamıyla değer göremeyen pantomim sanatını, hem çocuklara hem de yetişkinlere ulaştırmak için 2013 yılında Mimbaz Tiyatro’yu kurdu.
Doğanın talanına karşı sanat siperi oluşturan Üç Beş Ağaç Kervanı ile birlikte 2 yıl boyunca tüm Türkiye’yi gezerek sokakta ya da sahnede pantomim performansı sergiledi.
Ayrıca Halkevleri tarafından her ay çıkarılan Uçurtma Çocuk Dergisi’nde “Mimas” adında bir tiplemeyle çocuklara ulaşıyor.
Pantomim sanatının hareket toplamı olduğunu ve “an”ın özgürleşme sürecini seyirci kitlesine aktarmayı benimseyen “Naturel Pantomim” adını verdiği teknik ve yöntemlerini, katıldığı atölyeler ve ders verdiği kurumlarda mim öğrencilerine göstermektedir.