Eğitim Hakkında
Yaratıcı okuma ve yazma programı, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeye, ıraksak düşünme ve eleştirel düşünme tekniklerini kullanarak “iletişimsel” ve “işlevsel okuryazar” yetiştirmeye gönül verenlere rehberlik edecek bir yetişkin eğitimi programıdır. Hem kişisel gelişimi hem de hizmetiçi eğitimi hedefleyen program, yaratıcı okuma ve yazma süreçlerinde okuma ilgisi ve heyecanı oluşturacak eğlenceli ve etkili çalışmalar yapmayı; okuma kültürünü destekleyecek uzun soluklu yaratıcı okuma projeleri ve şenlikleri tasarlayıp geliştirmeyi hedefler. Program, okulöncesi dönemden yetişkin eğitimine kadar her yaş grubunda, hem örgün hem de yaygın eğitim alanlarında kullanabilecek yaratıcı düşünme, yaratıcı okuma ve yazma çalışmalarının uygulanmasını, yaratıcı düşünme becerilerini ölçen ölçeklerden yola çıkarak özgün içeriklerin tasarlanmasını temel alan 42 saatlik bir programdır.
Eğitimin Genel İçeriği
Yaratıcı Okuma ve Yazma programında bir metni farklı biçimlerde okuma, bilgileri yaratıcı ölçeklere göre sınıflama, kişisel çıkarımlardan yola çıkarak bilgi üniteleri ve değişkenler arasında ilişkiler kurma, parçaların birbirleriyle ilişkilerinden yararlanarak yeni bilgi parçaları oluşturma, metnin ortak anlamlarını sözel oyunlar, drama, dans, resim, fotoğraf vb. yaratıcı araçlarla ifade etme, var olan bilgi parçalarını değiştirme-dönüştürme ve çıkarımlar yaparak bilgiyi zenginleştirme yöntem ve tekniklerine yer verilecektir.
Yaratıcı okuma-yazma uygulamalarında ve bu uygulamaların beslendiği kuramsal yaklaşımlarda MEB Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programlarının kazanımları içinde yer alan tümleşik dil becerilerinin kullanımı esas alınacak; uygulamaların Guilford’un zihin yapısı modelindeki ürün tanımlarının yanı sıra Torrance Sözel ve Şekilsel Yaratıcı Düşünme Testlerinden yola çıkarak yapılandırılmasına değinilecek; zihnin bilgiyi işlerken kullandığı beş zihinsel işlevi (biliş, bellek, tek sürece götüren üretim, değerlendirme ve birden çok sonuca götüren üretim) etkinleştirecek okuma ve yazma yöntemlerine yer verilecektir.
42 saatlik program sonunda katılımcıların inceledikleri kitapları ve etkinlik çalışmalarını belirlenen kuramsal çerçeve bağlamında değerlendirebilecek farkındalığı ve donanımı kazanmaları, süreç içinde pek çok yaratıcı okuma ve yazma uygulaması içinde bizzat yer almaları, kendi özgün uygulamalarını tasarlayabilmeleri ve bu uygulamaları yaratıcı okuma-yazma sürecine uygun araçlarla ölçebilme yeterliliği edinmeleri hedeflenmektedir.
Kimler Katılabilir?
Örgün ve yaygın eğitim veren eğitimciler, 20 yaşını tamamlamış eğitimci adayları (sınıf öğretmenleri, Türkçe-Edebiyat branş öğretmenleri, okul öncesi dönem öğretmenleri), kütüphaneciler, çocuklarıyla birlikte eğlenceli okuma-yazma çalışmaları yapmak isteyen ebeveynler.
Süre
42 saat (14 hafta)
Sertifika Alma Koşulları
* Programa en az 36 saat devam etmiş olmak.
* Özgün bir yaratıcı okuma ve yaratıcı yazma uygulaması içeriği hazırlamak. Bu çalışmaya yönelik verilen geribildirimler doğrultusunda gerekirse içeriği yeniden düzenleyerek onu sürecin gereklerine uygun formata dönüştürmek.
* Kendi seçtiği katılımcı grubuyla en az üç etkinlik (yaratıcı okuma ya da yazma) uygulamış ve bu uygulamaların video kaydını teslim etmiş olmak.
* Grup içi geribildirim verme çalışmalarından en az üçüne katılmış olmak.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için:
0216 338 0 338 – 0554 168 0 168
Atölye Özellikleri
- Lecture 0
- Quiz 0
- Süre 42 Saat
- Yetenek seviyesi All levels
- Katılımcılar 8
- Değerlendirmeler Evet